Wanderlust Istra Hostel Pula

ISTRA TOP ATRAKCIJE
Najatraktivnije destinacije Istre – 15 preporuka što u Istri morate posjetiti

Wanderlust Istra Hostel Pula

Istra - 15 top atrakcija

Najatraktivnije destinacije Istre – 15 preporuka što u Istri morate posjetiti.
Otkrij skrivenu dušu Istre i naših ljudi. Kreni u nezaboravnu pustolovinu.

Istra je bogata regija, njezino bogatstvo čine gostoljubivi Istrijani, prirodni fenomeni i tradicija. Mjesto je miješanja kultura, stilova života, umjetnosti i gradnje, povijesti, naroda. Kako bismo vam olakšali planiranje putovanja, donosimo vam vlastite prijedloge za posjet sljedećim lokalitetima. Osjetite duh Istre, naših ljudi, nedavnih i davnih vremena; neka svako jutro vašeg boravka kod nas bude početak nove pustolovine!

Arena u Puli


U puku zvana i Divić-grad, amfiteatar, najveći je dobro očuvani spomenik rimskoga graditeljstva u Hrvatskoj. Građevina potječe iz. 1. st. pr. Kr. Bila je namijenjena održavanju gladijatorskih borbi, borbi s divljim zvijerima i drugim viteškim igrama. Kapacitet arene bio je 25 000 gledatelja.

Jedini je amfiteatar u svijetu s gotovo potpuno očuvanim vanjskim pročeljem (plaštom) i karakterističnim stubišnim tornjevima.

O Areni se u narodu od davnina prenose legende: da su je preko noći izgradile vile donoseći kamen s Učke; da ju je dao je graditi car Vespazijan kao dar svojoj ljubavnici (naziva se i Vespazijanovom Arenom).

Slavoluk Sergijevaca - Pula


Slavoluci su komemorativni samostojeći spomenici pretežno građeni od kamena u obliku portala. U Puli je poznat i sačuvan Slavoluk Sergijevaca. Početkom 1. st. pr. Kr. dala ga je izgraditi Salvija Postuma u čast triju pripadnika svoje obitelji, obitelji Sergijevaca. Bio je prislonjen uz unutrašnju stranu gradskih Zlatnih vrata (Porta Aurea) od kojih je i preuzeo jedna od svojih naziva. Arhitektonski nosi obilježja kasnoga helenističkog rimskog graditeljstva. Monumenentalan je i luk mu doseže visinu od osam metara. Vrata uz koja se naslanjao, kao i bedem uz koji je stajao, srušeni su početkom 19. stoljeća radi urbanizacije, širenja grada.

Nezakcij - arheološko je nalazište kod Pule


Nezakcij (Vizače) arheološko je nalazište smješteno na brdu Glavica, iznad zaljeva Budava, kraj Valture (istočno od Pule). Nekadašnje je kraljevsko sjedište Histra što je poznato iz antičkih pisanih izvora, a dokaz da Nezakcij predstavlja ostatke grada slavne prošlosti, potvrđuje nalaz zavjetnog žrtvenika caru Gordijanu iz 3. st. na kojem piše Res Publica Nesactiensium. Danas je on arheološki park s konzerviranim arhitektonskim ostatcima rimskog i kasnoantičkog doba. Grad je preživio pad Rimskog Carstva i buđenje kršćanstva, ali nije odolio barbarskim napadima početkom 7. st. Iz razdoblja prapovijesti najcjelovitiju sliku povijesnih epoha daje analiza grobova; iz doba rimskog naselja - ostatci foruma, hramova, javnih i privatnih zgrada, termi, nekropole; iz vremena dolaska kršćanstva – ostatci dviju ranokršćanskih bazilika.

Augustov hram - Pula


Augustov hram jedini je sačuvani od nekadašnja tri hrama koja su se nalazila na pulskom forumu. Bio je posvećen božici Romi i caru Augustu. Funkcija se hrama mijenjala: tijekom godine, osim svoje inicijalne namjene, korišten je i kao crkva, skladište žita, muzej kamenih spomenika... Tijekom bombardiranja za vrijeme Drugoga svjetskoga rata (1944.) pretrpio je velika oštećenja.

Malo rimsko kazalište - Pula


Na sjeveroistočnom dijelu brežuljka ispod Kaštela, unutar bedema, nalaze se ostaci kazališta iz rimskog doba. Nazivamo ga malim zato što je današnja Pula tada, pored Amfiteatra, imala još i dva kazališta. Drugo, veće, nalazilo se izvan zidina grada na padini brda Zaro (Monte Zaro). Od njega danas nikakvi značajni ostaci nisu vidljivi. Od Malog rimskog kazališta sačuvani su ostatci temelja scenske zgrade i dijelovi gledališta koji su dijelom rekonstruirani. Ispod kazališta je zgrada nekadašnje njemačke gimnazije od povijesnoga značaja u kojoj je od dugi niz godina smješten Arheološki muzej Istre.

Kaštel - Povijesni i pomorski muzej Istre


Ova se kulturna znamenitost nalazi usred povijesne jezgre Pule, a osim naziva Kaštel za nju se koristi i naziv Mletačka utvrda. Tijekom vremena svoje utvrde na ovom mjestu imali su i Histri, Rimljani te srednjovjekovni feudalci.

Zbog važnosti Pule kao luke i pomorskog središta Mlečani su u 17. stoljeću odlučili podići zvjezdastu četverokutnu utvrdu sa zašiljenim bedemima na ovome mjestu.

Svoju ulogu utvrda je odigrala i za vrijeme Tridesetogodišnjega rata (1618. – 1648.) kada je u jednom periodu bila mletačka strateška obrambena točka s koje se nadzirala plovidba Jadranom.

Prostor je danas dom Povijesnom i pomorskom muzeju Istre s bogatim fundusom starih pomorskih karti, pomorskih instrumenata, odnosno različitih predmeta koji pomažu u razumijevanju povijesnog razvoja pomorstva kao važne gospodarske grane.

Gradska vijećnica Pula


Vijećnica je u potpunosti restaurirana palača sagrađena na prostoru rimskog Foruma (dijelovi rimskog hrama još su dio njezinih zidova) i tijekom vremena služila je kao centralno mjesto upravljanja gradom, od mletačkih knezova i providura do današnjih gradskih vlasti. Od 10. do 16. stoljeća mijenjala se i nadograđivala pa sadrži karakteristike niza arhitektonskih stilova. Na uglovima građevine raspoznaje se renesansna skulptura Telamona i Sirene.

Istarska sabornica – Poreč


Istarska sabornica zgrada je nekadašnje crkve sv. Franje iz 13. stoljeća sa stilskim obilježjima rane gotike. Smještena je u porečkoj staroj jezgri, između Parka Jurja Dobrile i Obale Matka Laginje. U 18. stoljeću doživljava brojne preinake, obogaćuje se baroknim zvonikom, stropom ukrašenim rokoko štukaturama, freskama vjerske tematike. Napoleonovom odlukom o ukidanju redovništva crkva se zatvara 1806. godine, a franjevci napuštaju grad. Danas je dom brojnim kulturnim manifestacijama i mjesto održavanja svečanih sjednica Skupštine Istarske županije. U samome dvorištu Sabornice nedavno je otkriven vrijedan ranokršćanski podni mozaik, najvjerojatnije ukras crkve sv. Tome Apostola.

Eufrazijeva bazilika – Poreč


Eufrazijeva bazilika najvrjedniji je spomenik kulture u Poreču i jedan je od najvažnijih hrvatskih spomenika. U 6. stoljeću građena je na temeljima starije trobrodne bazilike za vrijeme biskupa Eufrazija, a po njemu je i dobila ime. Atrakciju predstavlja i jedinstven pogled na Poreč i njegovu okolicu sa zvonika.

Kompleks Eufrazijeve bazilike predstavlja svjetski značajan povijesni spomenik što je potvrđeno i UNESCO-ovim uvrštavanjem na popis svjetske kulturne baštine. Eufrazijeva bazilika katedralni je sklop koji se postupno razvijao, a taj je kontinuitet kršćanskog liturgijskog života (17 stoljeća neprekidne sakralne uloge), uz cjelovitost slojeva, njegova najveća vrijednost. Estetski pečat daju znameniti zlatni mozaici vezani uz sv. Maura, zaštitnika grada Poreča.

Dvigrad – u blizini Rovinja


Dvigrad, stari napušteni srednjovjekovni grad (u funkciji do 1631.) u blizini Rovinja, posebna je atrakcija toga kraja. Sačuvane ruševine grada (dijelovi dvjestotinjak objekata) ocrtavaju monumentalnu i jedinstvenu strukturu grada koja svjedoči o srednjovjekovnom načinu života. Najbolje su sačuvani župni dvor te zgrada gradske straže, a ističu se i ostatci crkve sv. Sofije koja je smještena na glavnoj uzvisini Dvigrada. U prošlosti su se na ovoj lokciji nalazila dva naselja. Rimljani su ih nazvali Duo Castra (Dva Grada), Parentin i Montecastello. Parentin je razoren u 14. st. u ratu između velikih pomorskih sila Venecije i Genove, a nalazio se na suprotnoj strani današnjeg Dvigrada/ondašnjeg Montecastella.

Motovunske zidine


Motovun je zidinama opasan gradić smješten iznad doline rijeke Mirne. On je Istra u malom jer objedinjuje sve njezine čari i predstavlja savršeno mjesto za ljubitelje prošlosti; njegov kamen čuva uspomene na različita povijesna razdoblja, stilove i narode koji su njime vladali i/ili na njega utjecali.

Motovunska su specifičnost dva reda zidina koje ga štite, građene su u ciklusima od 11. do 17. stoljeća. U 17. stoljeću dio zidina porušen je prema odredbama mirovnog sporazuma između Austrije i Venecije.

Prošetajte do glavnog trga Motovuna i tako savladajte najduže stubište u Hrvatskoj, ima čak 1052 stube, a i ne zaboravite posjetiti nadaleko poznati Motovun film festival.

Nacionalni park Brijuni


Nacionalni park Brijuni (brijunski arhipelag) danas je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Prostor Brijuna obuhvaća otočje pred zapadnom obalom Istre s pripadajućim akvatorijem, sastoji se od dva velika otoka (Veliki i Mali Brijun) te dvanaest manjih otočića bogate povijesti koja seže do prapovijesnih vremena. Osamdesetih godina prošloga stoljeća proglašen je nacionalnim parkom. Od Pule je park udaljen samo 6 kilometara. Budući da ga od obale dijeli Fažanski kanal, svakodnevno iz luke Fažana brodovi prevoze posjetitelje. Često je i poprište kulturnih manifestacija.

Rt Kamenjak - Pula


Rt je dio medulinskog arhipelaga i nalazi se svega desetak kilometara od Pule, a upisan je na listu zaštićenih područja od 1996. godine. Dom je brojnim biljnim i životinjskim vrstama karakterističnim za područje južne Istre. Može se pronaći šestotinjak vrsta biljaka, a posebno se ističu orhideje kojih ima više od 30 vrsta. S morske strane okružuje ga kristalno čisto more i 11 malih, nenastanjenih otočića. Jedan od njih koji ćete sigurno primjetiti, jest otočić sa svjetionikom, Porer. Koliko je more oko Kamenjaka specifično, pokazuje i činjenica da se u posljednje vrijeme oko njega sve češće viđaju i sredozemne medvjedice, vrsta poznata po obitavanju na mjestim najbolje kvalitete mora. Idealno je mjesto za izlete, piknike, sportske aktivnosti poput skokova u vodu ili cjelodnevno kupanje.

Poznati svjetski turistički vodič Lonely Planet uvrstio je Kamenjak kao jednu od najpoželjnijih lokacija za skroviti odmor na Mediteranu.

Jama Baredine - u blizini Poreča


Jama Baredine, poznati istarski speleološki lokalitet, geomorfološki je spomenik prirode. Edukativna staza vodi vas kroz pet velikih ukrašenih dvorana i spušta do podzemnog jezera na dubini od 60 metara. Od životinjskoga svijeta koji obitava u jami, izdvajamo čovječju ribicu, endemsku vrstu dinarskoga krškog prostora. Jama se nalazi na prostoru između Poreča, Višnjana i Tara, na zapadnoj obali Istre. Kontinuirano se istraživala tijekom proteklih stotinjak godina, a zanimljivo je napomenuti i da su u njoj pronađeni ostatci keramike što govori o davnome boravku ljudi u njoj. Osim obilaska same jame posjetioci mogu koristiti i dodatne sadržaje: poligon za speleološko penjanje, geomorfološki stup, a preporučamo razgledavanje postava oldtimer izložbe Traktor Story.

Limski kanal – Romualdova špilja


Limski kanal - Limski fjord, potopljena kanjonska dolina u kršu, poznata i pod nazivom Limski zaljev, popularno je istarsko turističko odredište iz više razloga: geografske specifičnosti, prekrasnog pjezaža, gastronomske ponude bazirane na ribi i školjkama te kulturnoga sadržaja. Sam je kanal dugačak 12 km, a na nekim mjestima visok i preko 200 metara. U sklopu kanala nalazi se i tzv. Romualdova špilja, nekadašnji dom izumrlim ledenodobnim životinjama. Poznato je i da su u ovoj špilji obitavali paleolitski lovci. Naziv je dobila prema povijesnom podatku da je u njoj nekoliko godina živio i sv. Romuald (1000. godina) pustinjačkim načinom života. U kasno proljeće i tijekom ljeta mogu se vidjeti kolonije zaštićene životinjske vrste velikog šišmiša. Podzemni kornjaš, Romualdov trčak, endemična podvrsta kukca koja se pojavljuje u špiljama Istre i Kvarnera, također je prisutan u špilji.